Welkom

In ons filmboek!

Een filmboek vol technieken en vaardigheden die leren om niet te eten. Voor behandelaars in de gezondheidszorg die mensen met overgewicht behandelen. Leren om niet te eten klinkt wellicht wat vreemd, toch is het zo dat lang niet iedereen dat goed kan. Sommige mensen zouden het maar wat graag kunnen, niet eten, omdat niet eten kan helpen bij het verliezen van gewicht. Die mensen hebben baat bij iemand die de vaardigheden en technieken uit dit filmboek onder de knie heeft. Om iemand te helpen niet te eten op momenten dat er ook maar beter niet gegeten kan worden.

Dit is dus niet het zoveelste dieetboek. Het is ook geen boek met tips en adviezen. Er staan geen pasklare oplossingen in, en over calorieën praten we niet eens.

Wat dan wel? Wat staat er wel in? Dit filmboek staat bomvol nuttige vaardigheden. Vaardigheden, bijvoorbeeld voor mensen die werken in de gezondheidszorg. Vaardigheden waarmee u mensen kunt helpen om hun eetgedrag onder controle te krijgen. Om gewicht te verliezen, om op gewicht te blijven en om niet in gewicht toe te nemen. Blijvend. In dit boek gaat het over eetgedrag, maar de basisvaardigheden zijn ook nuttig om ander gedrag te veranderen.

In Nederland is ongeveer de helft van alle volwassenen te zwaar, en om en nabij 12% daarvan heeft flink overgewicht: obesitas. Obesitas vergroot het risico op allerlei lichamelijke en medische narigheid en maakt het leven er meestal niet prettiger op. Veel mensen met gewichtsproblemen willen graag afvallen. Zij zullen minder moeten eten en/of meer moeten bewegen – er moet meer energie uit dan in – en dat weten ze meestal dondersgoed. Het probleem is dat het ze vaak niet lukt om hun gedrag te veranderen. Misschien wel voor eventjes, maar meestal niet voor lang.

Elk dieet werkt. Als je je er maar aan houdt. En dat nu, is het moeilijkste dat er is. Afvallen is topsport. Topsport is beter vol te houden als je daar de cognitieve vaardigheden voor bezit. Dit boek legt uit hoe u mensen een aantal van die cognitieve vaardigheden bij kunt brengen. Hoe u ze kunt helpen om anders te leren denken, zodat zij hun dieet beter vol kunnen houden. Het zijn vaak tamelijk automatische gedachten die mensen min of meer toestemming geven om op moeilijke momenten te veel te gaan eten. U herkent het wel; na een lange vermoeiende dag heeft u wel iets lekkers verdiend, toch? Er zijn tal van dit soort gedachten die het moeilijk maken om minder te eten. Wij presenteren technieken uit de cognitieve therapie die kunnen helpen om die ‘ontremmende’ gedachten, overtuigingen en aannames op te sporen en te veranderen. We beschrijven die technieken niet alleen, we laten ze ook zien. De teksten zijn gelardeerd met filmfragmenten die demonstreren hoe u de cognitieve technieken kunt toepassen.

Dit filmboek is bedoeld voor professionals in de gezondheidszorg. Iedereen die obese mensen helpt kan er zijn voordeel mee doen. Maar makkelijk is het niet, ook al lijkt dat soms zo als u een demonstratie bekijkt. Wie cognitieve technieken wil toepassen, heeft allereerst tijd nodig. Anders leren denken lukt niet binnen een tweewekelijkse afspraak van 10 minuten. Verandering van ingeslepen gewoonten vergt dagelijks veel oefening. Een uur individuele begeleiding per week is dan minimaal.

Wie deze cognitieve technieken op de juiste wijze wil toepassen, heeft ook zelf training nodig. Zou u zich willen bekwamen in het (nog beter) toepassen van cognitieve technieken? Kijk dan eens bij de Vereniging voor Cognitieve Gedragstherapie (www.vgct.nl) naar de vele mogelijkheden.

Daarnaast verzorgen wij met enige regelmaat workshops over de hier besproken en gedemonstreerde cognitieve technieken, specifiek toegepast op eet- en gewichtsproblemen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.eetonderzoek.nl. Ook voor de training van executieve functies in het bijzonder verwijzen we u naar onze website (www.eetonderzoek.nl); via onze website is het vaak mogelijk om aan dergelijke trainingen mee te doen.

We hebben met buitengewoon veel plezier aan deze bijzondere uitgave gewerkt, samen met Mediview (www.mediview.nl) en een drietal deskundigen van Virenze Riagg Maastricht. Zonder steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO, MaGW) en de Universiteit Maastricht (UM) was dit niet mogelijk geweest, waarvoor veel dank.

Onze grootste helden echter, zijn de mensen met gewichtsproblemen die voor het oog van de camera bereid waren om hierover te vertellen. Hulde!

We hopen dat ook u van mening bent dat we met zijn allen iets moois met veel nut hebben gemaakt.

Anita Jansen & Sandra Mulkens